Reklamní pozice premium odkaz

Kravské nebo sójové mléko? - dokončení

Kravské nebo sójové mléko? - dokončení

Ilustrační foto

Kravské mléko

Litr kravského mléka obsahuje kolem 35 g bílkovin, ze kterých je cca dvacet procent syrovátkových. Dále obsahuje 45 g tuků a 50 g laktózy. Složení kravského mléka se však odlišuje podle druhu krávy, klimatu a počasí, složení krmiva a na laktační fázi. K nevýhodám patří, že mnoho kojenců a batolat je alergických na živočišná mléka.

Bílkoviny z kravského mléka mohou kojencům způsobit koliku. U dospělých osob se zase projevuje intolerance laktózy. Žádné vědecké studie však neprokázaly nezdravost ani zdravost kravského mléka.

Neupravené kravské mléko obsahuje více kaseinu -nesnadno stravitelné bílkoviny. Obecně má vyšší obsah bílkovin v porovnání s mateřským mlékem. Nechybí ani minerální látky. V kravském mléce najdete nemnoho cukrů, polynenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem a prebiotickou rozpustnou vlákninu. Postrádá nukleotidy. Kravské mléko obsahuje 86 – 88 procent vody.

Autor: Redakce

Autor fotografie/zdroj fotografie: InfoRady.cz

Štítky: potraviny, vaření, zdraví

UPOZORNĚNÍ

Články a informace zveřejněné na stránkách Inforady.cz nenahrazují odborné rady a analýzy a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto informací se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto informace byste si měli ověřit nebo je vhodné je konzultovat s konkrétním odborníkem na danou problematiku. Provozovatel Inforady.cz odmítá a nepřijímá jakoukoliv odpovědnost za články, informace a prohlášení na těchto stránkách -Inforady.cz.