Reklamní pozice premium odkaz

Jsou na talíři zdravější mořské nebo sladkovodní ryby 2/2

Jsou na talíři zdravější mořské nebo sladkovodní ryby 2/2

Ilustrační foto

Mořské ryby

Mořské ryby obsahují maso s krátkými vlákny, které se velice snadno tráví. Mořské ryby se doporučují pro dietní stravování, protože obsahují málo sodíku. Maso mořských ryb je bohaté hlavně na minerální látky. V rybách oceníte hlavně dostatek jódu a vitamínu B. V jídelníčku by se měly ryby objevit jednou až čtyřikrát za týden.

Jednotlivé porce by měly mít 170 g až 200 g masa. Při pravidelné konzumaci se pozitivně ovlivní lidské zdraví. Obsažené steroly mají zásluhu na snižování cholesterolu. Tučné mořské ryby obsahují zdravotně prospěšné nenasycené mastné kyseliny . především omega- 3. Pokud se budou pravidelně jíst zdravé rybí tuky, bude tělo více chráněno proti mozkovým mrtvicím, potížím kardiovaskulárního rázu a proti infarktům. Dostatečný přísun jódu je zárukou dobrého fungování štítné žlázy.

K tučným rybám, které se doporučují jíst, patří zejména sardinky, tuňák, sleď a makrela. Maso z mořských ryb se doporučuje také těhotným ženám a dětem, protože obsahuje kyselinu docosahexaenovou DHA. Působí příznivě na vyvíjení zraku a mozku. Mořské plody a ryby jsou zdrojem různých alergií. Hlavní alergen ve formě rybí bílkoviny parvalbuminu (skupiny těchto látek), vyvolávají alergické reakce. U některých jedinců postačí vdechování výparů během přípravy ryb či umazaná kůže od ryb.

Autor: Redakce

Autor fotografie/zdroj fotografie: InfoRady.cz

Štítky: zdraví, vaření, potraviny

UPOZORNĚNÍ

Články a informace zveřejněné na stránkách Inforady.cz nenahrazují odborné rady a analýzy a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto informací se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto informace byste si měli ověřit nebo je vhodné je konzultovat s konkrétním odborníkem na danou problematiku. Provozovatel Inforady.cz odmítá a nepřijímá jakoukoliv odpovědnost za články, informace a prohlášení na těchto stránkách -Inforady.cz.