Reklamní pozice premium odkaz

Jsou na talíři zdravější mořské nebo sladkovodní ryby 1/2

Jsou na talíři zdravější mořské nebo sladkovodní ryby 1/2

Ilustrační foto

Sladkovodní ryby

Sladkovodní ryby jsou zdrojem zdravého masa. V rybě najdete jednoduše stravitelné bílkoviny, v obsahu od patnácti do dvaceti procent. Velkým plusem je minimum tuků od jednoho do 35ti procent. V rybím tuku se však nacházejí nenasycené mastné kyseliny, které jsou tělu prospěšné. Nechybí ani důležité vitamíny D, E, A, B1, B6, F, K.

Nechybí ani minerální látka jód. Lehká stravitelnost je zaručena díky krátkým masitým vláknům. Jód v rybách působí jako ochrana proti potížím se štítnou žlázou. Obsažené omega 3 mastné kyseliny mají protisrážlivé účinky a rozšiřují cévy. Jejich konzumace je dobrá i jako preventivní opatření proti předčasnému porodu.

Maso ze sladkovodních ryb je, stejně jako z mořských, zdrojem nejrůznějších alergií. Parvalbuminy vyvolávají silné alergické reakce u citlivějších lidí. Jsou obsaženy ve značné míře v rybách. Pravděpodobnost, že alergik na sladkovodní ryby bude mít také na mořské je velice vysoká. Existují však i lidé, kteří mají alergii jen na jeden druh ryby.

Parvalbuminy jsou tepelně odolné látky a nebude dostačující ohřívat je více než deset minut nad 100 °C. Alergii na ryby navíc neztratíte během přibývajícího věku.

Autor: Redakce

Autor fotografie/zdroj fotografie: InfoRady.cz

Štítky: zdraví, vaření, potraviny

UPOZORNĚNÍ

Články a informace zveřejněné na stránkách Inforady.cz nenahrazují odborné rady a analýzy a mají pouze informativní charakter. Jakékoliv užití a použití těchto informací se děje na vlastní odpovědnost návštěvníka těchto stránek. Tyto informace byste si měli ověřit nebo je vhodné je konzultovat s konkrétním odborníkem na danou problematiku. Provozovatel Inforady.cz odmítá a nepřijímá jakoukoliv odpovědnost za články, informace a prohlášení na těchto stránkách -Inforady.cz.